Lint lint lint!

Inspiration for the Ribbon flower collection
Inspiration for the Ribbon flower collection

Door Rutger Prommenschenckel

En de categorie is: lint lint lint!

Een zondag denk ik dat het was. Mijn vrienden en ik liepen langs de oevers van de prachtige OrtakÖy, in de mystieke stad Istanboel. Daar viel mijn oog op spullen in een kraam op een vintage straatmarkt. Het was een lintgeborduurd tafelkleed. Het was enorm inspirerend voor mij. De oude Turkse dame toonde mij trots haar noeste arbeid en ontvouwde een aantal van haar tafelkleden. De verschillende lintgeborduurde patronen en kleuren brachten me in de verleiding ze allemaal te kopen. Maar OK, ik moest realistisch blijven…. Hoe kan ik ze allemaal thuis naar Amsterdam vervoeren? Dus laten we focussen, redelijk zijn en er gewoon 1 kopen. De mooiste!

Geboorte van een handgeborduurde sweater

Dit is waar de lint borduurwerk techniek mijn aandacht trok. En in een seconde, terwijl ik over de prijs onderhandelde, zag ik de motieven op een sweater.

Een dames sweater met bloemmotieven handgeborduurd met delintborduurwerk techniek. Dus dit exacte moment markeert de start van de handgeborduurde ‘Ribbon Flower’ collectie. Een verzameling van leuke vrouwen pullovers.

Een bijzondere samenwerking met Haruco-vert

Samen met een heel speciaal collectief, wereldwijven.info, werd de ‘Ribbon Flower ‘ collectie van Haruco-vert meer dan alleen een verzameling van unieke en speciale dames sweaters. Het collectief stimuleert vrouwen van over de hele wereld, die om verschillende redenen in Nederland terecht zijn gekomen, om samen te communiceren door middel van handwerken. ‘Wereldwijven’ leert deze vrouwen dat ze door het beheersen van hun handwerk technieken een ambachtelijke vaardigheid hebben. Een vaardigheid waar ze geld mee kunnen verdienen.

Een ambachtelijke stem

Door het ambachtelijke vakmanschap van de ‘wereldwijven’ kreeg de ‘Ribbon Flower’ collectie zijn stem; een sociale stem. Een stem van veel ervaren vrouwen die van over de hele wereld kwamen en al pratend met elkaar de taal onder de knie krjgen terwijl ze handwerken. Ik hoop dat deze unieke hand geborduurde dames sweaters een van de vele items zal zijn waarmee we kunnen laten zien hoe mooi deze prachtige alliantie is met deze unieke onderneming.

Gepubliceerd op 29 oktober, 2019. © Haruco-vert